Parterapi

Parterapi i Aalborg og hele Nordjylland

Der er ingen anden relation mellem to voksne mennesker, som rummer så mange følelser som parforholdet. Det er begge parters ansvar at være i et godt parforhold, men der kan sagtens opstå kriser i parforholdet, som man har behov for at få hjælp til at løse med en udenforstående.

Problemerne og udfordringerne kan opstå af dårlig kommunikation i parforholdet, det kan være misforståelser, gentagne skænderier eller måske savner I bare tiden, hvor I var nyforelskede og fløj rundt sammen på en lyserød sky.

Har I brug for hjælp til parforholdet, så kan en parterapeut hjælpe. Parterapeuten har stor erfaring med at sætte sig ind i andres problemer, og kan give jer flere konkrete redskaber, som I kan bruge til at løse jeres problemer.

 

Problemer i parforholdet?

Det er altid en god ide at give sit parforhold en form for “eftersyn”, hvor man sammen med sin partner taler om, hvilken kommunikation I har, og om der er nogle problemer eller udfordringer, som I kunne bruge lidt hjælp til at løse. Det kan fx være, at I oplever problemer i parforholdet efter at have fået et barn, og har brug for nogle konkrete redskaber til at håndtere de nye udfordringer, som der følger med en udvidelse af familien.  

Konflikterne i et parforhold kan ofte godt løses alene, hvis det er små kommunikationsproblemer eller andet, men problemerne kan også have vokset sig så store, at man har behov for hjælp til kommunikationen i parforholdet. 

Problemer, som får lov at ligge uløste i baggrunden kan sagtens poppe op som små irritationer over den anden i dagligdagens gøremål. Som regel handler de små irritationer sig dog om noget helt andet, end fx hvis tur det er til at hente børn. Misforståelser kan også hurtigt vokse sig store, når der er en smule knas i parforholdet i forvejen, og det kommer til at præge hverdagen.

 

Kan parterapi hjælpe?

Der kan være mange grunde til, at man som par vælger at gå i parterapi. Måske er parforholdet i krise, fordi der er mange kommunikationsproblemer og misforståelser, og man derfor har behov for, at der er en udenforstående som hjælper med at danne et overblik over de konkrete problematikker og udfordringer, som I står overfor.

Det kan også være, at I er så langt ude, at I tænker på skilsmisse. Formålet med parterapi er her at undersøge, hvilke muligheder der er for at komme tilbage på rette spor, og parterapeuten hjælper også her med at afklare hvilke kommunikationsproblemer i parforholdet der er, og hvordan man løser dem. 

Det kan også være, at I vælger at tage i parterapi efter utroskab i et forsøg på at redde forholdet. Her virker parterapi som en form for førstehjælp til parforholdet, fordi der er en masse svigt, som skal rådes bod på. Utroskab kan ødelægge rigtig meget i et parforhold, men ønsker man at få hjælp til problemerne i parforholdet, så kan parterapi være en rigtig god løsning.

En krise i forholdet kan komme til udtryk på mange måder

Herunder er samlet nogle af de typiske udfordringer, som par der går i parterapi har:

  • I synes ikke I forstår hinanden – kommunikationsproblemer og misforståelser
  • Der mangler liv og glæde i jeres forhold – møder du surhed eller tavshed?
  • I skændes om det samme igen og igen
  • I mangler redskaber til at komme videre
  • I savner tiden, hvor I var forelskede
  • Der mangler lidenskab i vores forhold
  • Skal vi blive sammen? Har vi noget, som er værd at kæmpe for?
  • Skilsmisse – hvad gør vi før, under og efter en skilsmisse?

 

Hjælp til krise i parforholdet

I mit arbejde som parterapeut møder jeg ofte par, som har gået flere uger eller måneder i en dårlig stemning, hvor frustrationen over ikke at blive set eller forstået bare vokser og vokser. Det kan endda fylde så meget i dagligdagen, at det også påvirker arbejdslivet.

Problemet er i de fleste tilfælde, at man har glemt at tale rigtigt sammen, og så sker der ofte det i et parforhold, at man uforvarende kommer til at trække sig mere og mere fra hinanden. 

Gennem parterapi kan man lære at forbedre kommunikationen, bl.a. ved at skabe klarhed over, hvor det går galt i samtalen og den indbyrdes forståelse. Som parterapeut oplever jeg en stor lettelse hos par, når de finder ud af at tale sammen igen uden at de hele tiden skal forsvare og forklare sig overfor hinanden.

Det er også muligt at arbejde med sit parforhold, når din partner ikke ønsker at deltage.

Familieterapeut Michael Gunnersen

Nytorv 11
2. sal
9000 Aalborg

Jeg er medlem af psykoterapeutforeningen